Naturen lige udenfor døren

Naturskønne områder: Bælum Sønderskov, Bælum Kildesø og Bælum Møllebakke

Enestående natur

Bælum og natur

Kilde: ukendt forfatter

I Bælum finder du mange skønne og enestående naturoplevelser. Her er både skove, enge, heder, bakker, kilder, åer og søer. Og besøger du denne smukke natur om foråret, sommeren, efteråret eller vinteren, venter der dig en uforglemmelig oplevelse, som vil glæde ethvert naturmenneske. Om foråret lyser de kæmpestore bøgetræer op i solskinnet i al deres lysegrønne pragt, om sommeren giver de store træer dejlig skygge på en varm sommerdag, om efteråret farvet med smukke røde, gule og orange blade  og om vinteren indhyllet i tunge snefyldte grene. 

DET er natur! DET er Bælum-natur!
Området omkring Bælum byder på mange oplevelser i naturen. Her kan du og familien vandre, cykle, ride, motionere, lege og lave mange forskellige aktiviteter – både alene og i fællesskab med andre. 
Find turforslag, guidede ture, information om udendørs overnatning og meget mere her på 9574.dk. 

Kildesøen 1933

Kilde: Jørn Jeppesen

Efter Bælum Borgerforenings vellykkede initiativ til opførsel af Skovpavillonen i Sønderskoven i 1929 opstod tanken om at anlægge en skovsø ved den store kilde et par hundrede meter syd for pavillonen, og i 1933 blev tanken til virkelighed. Foreningen bekostede en opdæmning i højre side af vejen, der i øvrigt fører ud til endnu en kilde en halv km længere sydpå – Luris Kilde. Efter opdæmningen ved vejen etablerede man så den smukke sø ved Kilden og døbte den Kildesøen.
Efter projektets vellykkede afslutning opstod et problem, som ingen havde forudset, idet det viste sig, at søen ikke var tæt i bunden, så vandet sivede bort. En eller anden fik en ide, som man enedes om at føre ud i livet – nemlig at fore hele søbunden med et lag fed ler.
Man fik så samlet en flok bønder, som velvilligt mødte op med hver sit hestekøretøj, og sammen kørte de afsted til en lergrav i omegnen efter hver sit læs ler, som derpå blev jævnet ud over hele bunden af Kildesøen. Derefter var søen tæt og er det stadig efter 70 år.


Kildesøen i dag

Kilde: ukendt forfatter

Bælum Kildesø ligger i Bælum Sønderskov – kun 15 min. gang fra Bælum centrum. Her er bænke og en fantastisk udsigt ud over en ren sø samt en grøn og frodig eng. Her findes det perfekte udgangspunkt for hele familien til en udflugt med madkurv i det grønne. 

Selve kilden er bestemt også et besøg værd – gerne iført et par gummistøvler. Kildens udspring er en stor oplevelse for såvel voksne som børn. Så snyd ikke dit barn for denne enestående naturoplevelse det er at se vandet på mystisk vis komme tilsyne – og vær så efterfølgende parat til utallige spørgsmål. 

Søen var engang en åben plads, hvor man holdt 1. maj fest, men med tiden vandt den hellige Luris Kilde.
I dag fører en lille bro over kilden i den ene ende af søen – lidt “farligt” for de mindste.
I søen findes masser af fisk og insekter, så stedet er velegnet til en tur med fiskenet og gummistøvler på en varm sommerdag. Om vinteren er søen frosset til med is og giver mulighed for børns leg på skøjter og andre vinteraktiviteter.

 

Bælum Kalenderen

 
KONTAKT


Lokalrådsmedlem Frank Jeppesen
 

 
FAKTABOKS FOR SEVÆRDIGHEDER 


✓ Bælum Mølle
✓ Bælum Kildesø
✓ Bælum Kilde
✓ Bælum Sønderskov
✓ Heden

 
ANSVARLIG FOR SIDEN


Nicolai Niemann

Download Guides her